Forum www.akwarela.fora.pl Strona Główna www.akwarela.fora.pl
akwarela
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gdy odpoczywamy od akwareli ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 69, 70, 71  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.akwarela.fora.pl Strona Główna -> Offtopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna Filipińska
Sobolowy Master


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:12, 19 Lip 2010    Temat postu:

O, matko!!! Sama upiekłaś? Nie tort, bo to nie jest taka sztuka, ale ten chleb...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Barbara Pingot
Sobolowy Master


Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 0:00, 20 Lip 2010    Temat postu:

a zdjęcie pieczywka tak samo piękne jak wypieki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dobroniega
wywijacz plamy


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Górny Śląsk/Dublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:08, 22 Lip 2010    Temat postu:

Dziękuję Smile Tak, sama piekę, ostatnio tylko drożdżowe, ale kiedyś robiłam pieczywo na zakwasie- dużo smaczniejsze od drożdżowego Smile Dla mnie to nie jest większa sztuka niż inne wypieki, ciasta drożdżowe wychodziły mi od zawsze, z innymi bywało gorzej. Odwrotnie ma moja matka, wszystko upiecze, tylko z drożdżowego zawsze zakalec Wink Tort był naprawdę pierwszy w całości zrobiony przeze mnie, lata minęły nim oswoiłam ciasto biszkoptowe, a jak już musiałam wcześniej robić z kupnych blatów, to i stroić się nie chciało Wink
A fotografia to również jedno z moich hobby, stąd równie dopieszczone co pieczywko Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:30, 22 Lip 2010    Temat postu:

Smile Pewnie, że na zakwasie smaczniejsze, tylko wymaga regularności pieczenia, albo (jeśli nie przechowuje się porcji ciasta na zaczyn do następnego bochenka) kilkudniowych przygotowań do każdego wypieku. Ale smakiem nie dorówna takiemu pieczywu żadne drożdżowe, to fakt. : )

Jak mi się nie chce bawić z zakwasem, to dodaję do ciasta na drożdżach sporą filiżankę żurku (takiego z butelki). Trochę przełamuje smak chleba na samych drożdżach.
Wink

Mój niepowszedni:



: )
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
modliszqa
Sobolowy Master


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1486
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:35, 22 Lip 2010    Temat postu:

mniam Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna Filipińska
Sobolowy Master


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:29, 22 Lip 2010    Temat postu:

Czytałam twój przepis na chleb na twoim blogu i muszę przyznać, że dla mnie był tak skomplikowany, że wykracza poza moje możliwości. Ale ja generalnie jestem w kuchni nogą stołową i tak naprawdę to nie bardzo rozumiem dlaczego moi lubią jeść co upichcę. Nie lubię gotować i zawsze wynajduję tysiąc innych zajęć zamiast sterczeć przy garnkach. Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dobroniega
wywijacz plamy


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Górny Śląsk/Dublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:51, 22 Lip 2010    Temat postu:

Wygląda smakowicie! Smile

U mnie był taki problem, że nie mogłam przez długi czas nigdzie znaleźć żadnej mąki żytniej, przez co nie miałam ani jak dokarmiać zakwasu, ani jak kisić żuru... A nie chciałam przekształcać zakwasu na pszenny i tak (plus jeszcze przez inne nieszczęścia) straciłam zakwas. Żal mi go, bo był już długo hodowany i nie mam jeszcze chęci zaczynać wszystko od nowa :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rut
chiński łamacz pędzli


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:19, 22 Lip 2010    Temat postu:

A to szkoda. Nie pomyślałabym,że z mąką żytnią taki problem może być...
Może jeszcze Cię najdzie na zakwas Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Barbara Pingot
Sobolowy Master


Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:45, 22 Lip 2010    Temat postu:

ja w tej chwili konfitury robię Smile, truskawkowe już na pólkach, teraz malinowe i wiśniowe na warsztacie.

chlebki super, wyższa szkoła jazdy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:56, 22 Lip 2010    Temat postu:

Ano tak... Bez żytniej mąki nie bardzo. Sad Nawet pszenne chleby na zakwasie ze słynnej francuskiej piekarni Polain zawierają odrobinę mąki żytniej...

Ale Twoje pieczywo wygląda znakomicie. A bułeczki są przecudne. : )
Ech... Strasznego mi smaka narobiłaś... Coś mi się wydaje, że jutro będzie dobry dzień na wypiek. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:58, 22 Lip 2010    Temat postu:

Stokrota, to może jak będziemy wybierać się na plener, to ja i Dobroniega upieczemy chleb, a Ty przywieziesz słoiczek konfitur do tego? Wink Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:02, 22 Lip 2010    Temat postu:

P.S.

Aniu, to nic trudnego, zaręczam Ci. Tylko może ja po prostu nie umiem tego opisać tak, żeby nie skomplikować. : )

Chleb nie może być trudny do upieczenia, bo ludzkość zginęłaby z głodu... Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Barbara Pingot
Sobolowy Master


Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 5049
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:59, 23 Lip 2010    Temat postu:

jasne Smile, pewnie znowu będę miała nadprodukcję Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna Filipińska
Sobolowy Master


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 1502
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:16, 23 Lip 2010    Temat postu:

Z tą ludzkością to masz rację. To ja mam dwie lewe ręce. Nawet mój syn potrafi upiec chleb w domu, no, ale on jest piekarzem "z wykształcenia" Rolling Eyes . Szkoda, że nie pracuje w fachu, bo jest "musician-like" czyli po polsku po prostu muzykant Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pacykarz_wrocławski
wirtuoz pędzla


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:57, 23 Lip 2010    Temat postu:

No widzisz, Aniu... Tak to czasem jest, że serce porywa nas daleko od tego, czego się uczyliśmy. : ) Moje pacholę też mi rośnie na szarpidruta. Very Happy Ale ja się cieszę - ma skubaniec smykałkę i zapał do tego, a to zawsze dobrze wróży. : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.akwarela.fora.pl Strona Główna -> Offtopic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 69, 70, 71  Następny
Strona 14 z 71

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin